Levensloopgeschikt Wonen

Wat zou het mooi zijn als iedere woning in Nederland levensloopgeschikt zou zijn. Het is ooit geopperd door de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, tegenwoordig gefuseerd met de PCOB): alle nieuw te bouwen woningen moesten vanaf dat moment levensloopgeschikt zijn. Daar zit wel iets in. Als ons iets overkomt en wij wonen in zo’n woning, dan is verhuizen zeer waarschijnlijk niet nodig. Dat idee zien we nergens meer terug, wel staat het hoog op de agenda in politiek Den Haag en in lokale woonzorgvisies; er moeten voldoende geschikte woningen komen voor ouderen.

Levensloopgeschikte woningen zijn geschikt om in te wonen, op elk moment van het leven. De woning is zo ingericht dat iedereen er kan wonen, ongeacht wat de vraag naar ondersteuning ook is. Er is voldoende ruimte voor het gebruik van een rollator of een ander hulpmiddel.

Ons concept Wonen met Meer kan niet zonder wonen, en wonen kan wat ons betreft niet zonder de levensloopgeschiktheid. Is er bijvoorbeeld verzorging of verpleging nodig, dan moet dat kunnen in de betreffende woning. Zo hoeft er niet meer verhuisd te worden, of wordt het verhuizen uitgesteld. Natuurlijk blijft het maatwerk en is iedere persoonlijke situatie anders, ook als het gaat om aanvullende en/of technische voorzieningen.

Met ons concept Wonen met Meer werken we het liefst samen met (maatschappelijk betrokken vastgoed)partijen die zorg kunnen dragen voor deze levensloopgeschikte woningen; realisatie, verhuur, verkoop. Helaas is het zo dat er nog geen landelijke standaard eisen zijn als het gaat om levensloopgeschikte woningen.

Wat betekent dit alles

  • De eigen woning van een beheerderspaar, in de wijk, zal over het algemeen niet levensloopgeschikt zijn. Voor het bieden van Mantelzorgindebuurt is dat ook geen voorwaarde.
  • De woningen van bewoners die zelfstandig wonen in de wijk, waar het beheerderspaar in de thuissituatie persoonlijke ondersteuning komt bieden, zullen over het algemeen niet levensloopgeschikt zijn. Als de bewoner vragen heeft over de levensloopgeschiktheid van de woning, dan kan daarover advies worden ingewonnen bij de Seniorkeuradviseur, onderdeel van Wonen met Meer. Lees meer: …  Seniorkeuradviseur. Voor de ondersteuning aan bewoners hoeft dit geen belemmering te zijn.
  • Als het beheerderspaar AssistantLiving als dienst levert, dan worden er wel eisen gesteld aan de levensloopgeschiktheid van deze woning. Natuurlijk is het zo dat niet iedere bewoner die daar gebruik van maakt, beperkingen heeft en daar dus op is aangewezen. Echter, het is beter een levensloopgeschikte woning te kunnen aanbieden, want dan ben je als beheerderspaar breder inzetbaar. Zeker als de thuiszorg daar moet zijn voor de verzorging en/of verpleging.
  • Als ons concept Wonen met Meer deel uitmaakt van een bestaande woongroep of een woonleefgemeenschap, dan is het de vraag of er daar levensloopgeschikte woningen beschikbaar zijn. Betreft het een nieuwbouwproject en/of een herontwikkeling, waarbij nieuwe woningen gerealiseerd gaan worden, dan kunnen we het inbrengen van levensloopgeschikte woningen niet overslaan. Juist de beschikbaarheid van deze woningen, met natuurlijk de ondersteuning van mede-bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en de inzet van het beheerderspaar, geeft aan of een thuiszorgorganisatie daar zorg thuis kan bieden, in de eigen levensloopgeschikte woning van de betreffende bewoner. Hoe mooi is dat! Verhuizen is dan niet meer nodig, of wordt uitgesteld. Een levensloopgeschikte woning is voor Wonen met Meer een niet meer weg te denken schakel.

Wonen met Meer brengt levensloopgeschiktheid, geclusterd wonen, veiligheid en ondersteuning samen. Een ijzersterke en toekomstgerichte combinatie. Dat is werkelijk een hele zorg minder.