Erfdelen

Copyright en inspiratiebeelden beschikbaar gesteld door Erfdelen.

Erfdelen: Sociaal, duurzaam en kleinschalig op voormalige boerenerven.
Erfdelen is niet nieuw, het bestaat al honderden jaren, maar de huidige belangstelling ervoor is wel bijzonder.

In het Rabo Magazine (oplage 1,2 miljoen) stond[1] een artikel met de fraaie titel: “Erfdelen is een mooie bloem in het boeket met seniorenwoningen”. Nou is driekwart van de respondenten 50 plus maar wij zetten ons in voor alle leeftijden en dat is ook wat de meesten willen op hun erf. Daarnaast is bijna de helft van de belangstellenden alleenstaand.

Erfdelen is ontwikkeld aan de keukentafel omdat we in onze volgende levensfase graag: socialer, duurzamer, kleinschaliger en op het platteland willen wonen. Omdat communicatie en kennisdelen mijn vak is, heb ik daarover een website gemaakt en voor ik het wist begonnen honderden belangstellenden enthousiast te reageren. Inmiddels hebben zich voor Erfdelen landelijk ruim 2500 belangstellenden gemeld, stuur ik nieuwsbrieven rond en met goedvinden van iedereen de deelnemerslijst waardoor er in de voorkeursregio’s groepen ontstaan, organiseren we samen met de regioco√∂rdinatoren bijeenkomsten en is m’n vrijwilligerswerk dus best een drukke baan geworden ūüėČ

Tegelijkertijd kwam ik erachter dat veel boeren willen/moeten stoppen en dat een deel van hun erven waarschijnlijk beschikbaar zal komen. 1/3 van alle boeren in Brabant stopt in drie jaar! Voordat zo’n erf gekocht kan worden, zijn er wat hobbels te nemen waaronder: het vinden van beschikbare/geschikte erven (verbazend gezien het voorgaande), gemeentelijke bereidheid (bestemmingsplan wijziging) en groepsfinanciering. Die financiering blijkt niet eenvoudig o.a. omdat het om een groepsinvestering gaat en omdat niet zeker is of de gemeente meewerkt met de wijziging van het bestemmingsplan. Redenen waarom wonen op het platteland nu in de belangstelling staat: tekort woningen, thuis werken, nadelen van de stad, elektrische fiets, autodelen, wonen in het groen, draagvlak voorzieningen, enz.

Tot slot enkele interessante ontwikkelingen van de laatste tijd:

  • De Erfdelen nieuwsbrief gaat naar 1600 huishoudens en groepen.
  • In Lettele wordt met medewerking van de gemeente Deventer gewerkt aan de ontwikkeling van √©√©n van de eerste erven volgens het Erfdelen concept in Nederland.
  • Erfdelen behaalde onlangs een eervolle tweede plaats bij de Vastgoedmarkt WoonAward.
  • Erfdelen is genomineerd voor een prijs in de Challenge Doorstroming van de provincie Utrecht.
  • We ontwikkelen samen met de Rabobank een marktplaats voor vraag en aanbod van boerenerven.
  • Voor het programma Nieuws-uur zijn in Lettele opnamen gemaakt met Erfdelen als onderwerp. De uitzending was op 5 december.
  • De gemeente Ede werkt aan drie Erfdelen projecten.
  • Met de WUR zijn we een onderzoek gestart naar de maatschappelijke meerwaarde van Erfdelen o.a. voor het platteland.
  • Met Zilveren Kruis – Achmea gaan we samenwerken om levensloopbestendige woningen voor ouderen te realiseren.

Initiatiefnemer: Pieter Parmentier           parment@planet.nl                    Website Erfdelen: Link

[1] Link